Enter

About Me

Biografie

Bertus Sondaar geboren in 1951 te Amsterdam. Van kinds af aan, de lagere school altijd getekend, kreeg daar toen al regionale bekendheid door. Hij tekende datgene wat hij mooi vond, tekenen is zijn leven. Zijn beroep was kunst/schilderijenreparateur.
Tegenwoordig wijdt hij zich volledig aan zijn kunst. Hij maakte uitvoerige studies van anatomie, ruimteverdeling, goede verhoudingen, compositie, schaduwen en lichtval. Zaken die hij, zeer professioneel, in alle technische details volledig beheerst. Sondaar’s werk is vooral bekend in het buitenland; Zweden, Denemarken, Duitsland, USA (o.a. Los Angeles), Engeland etc. Hij specialiseerde zich op tekenen maar sinds kort ook op beeldhouwen. Hij geeft daarin de onderwerpen van zijn tekeningen driedimensionaal weer. Zijn werk kan gezien worden als een reactie op de braafheid in de beeldende kunst van deze tijd. Sondaar legt steeds uit hoe hij in zijn werk met vele hedendaagse braafheid, lijnvorming wil afrekenen. Zijn werk is absurd, grotesk-surrealistisch, een diep niveau van symbolisme. Hij lijkt de Jeroen Bosch van de 21 ste eeuw. Wordt vergeleken met Dali. Een nieuwe stroming. Het Absurdisme of Satirisme?
(T.Loggers)

Tekenaar van Dromen

Hij werkt in gemengde technieken op houten panelen. De ontwikkeling in zijn poëtische oeuvre ging van abstract naar een eigen magisch realisme en is continue in beweging. Zijn tekeningen appelleren aan de werkelijkheid zoals wij die waarnemen maar zijn een individuele vertolking daarvan. Zijn uitvoerige studie van anatomie en dergelijken geeft het werk een bijzondere kwaliteit. Zoals hij zelf zegt: Al spelend met vormen en schaduwen groeit het werk naar een (on)logisch realisme met een verwrongen, ingewikkeld, wisselend perspectief . Als meester van de fantasie tekent Sondaar verhalen van alle tijden, met grote fantasie uitgebeeld. (T.Loggers)

Beelden

Najaar 2012 besloot Sondaar over te gaan op beeldhouwwerk. Daarbij werkt hij met dezelfde perfectie en technische kennis als in zijn tekenwerk. Hij geeft de inhoud van zijn tekeningen driedimensionaal weer. Hij gebruikt moderne eigentijdse materialen en geeft ook  zijn beelden de absurditeit en de dromen mee die zijn tekeningen zo uniek maken. Zijn beelden zijn samengesteld uit verschillende figuurtjes die ieder voor zich significant actief zijn, maar toch samen een harmonieus geheel vormen. Bijvoorbeeld de dolfijn die ontspannen door het water zwemt maar geen flauw idee heeft wat zich op zijn rug afspeelt. (T.Loggers)

English

Bertus Sondaar was born in Amsterdam in 1951. Ever since he was a child he liked to draw. He became widely known. He drew the things he liked,drawing was his passion. He studied anatomy, dimention, perspective, light and shadow, which he mastered to perfection.

Sondaar’s art is well-known abroad e.g. in Sweden, Denmark, the USA, Germany, Great Britain etc.
In 2012 Sondaar started work as a sculpturer. His work is surrealistic comparable to Dali. Each form represents several images at the same time. Sondaar’s response to the present-day art.

Francais

Bertus Sondaar est né en 1951 à Amsterdam. Depuis son enfance il aimait dessiner et il commençait à être une peu connu. Il dessinait les choses qu’il aimait le mieux, dessiner est sa joie de vivre. Il a étudié l’anatomie, la perspective, la lumière et l´ombre. Des choses qu’ il maîtrise en tous détails. L´œuvre de Sondaar est bien connue à l’étranger comme en Suède, au Danemark, aux Etas Unies, en Allemagne et en Angleterre. In 2012 Sondaar commençait à faire de la sculpture. Son art est surréaliste comme l´œuvre de Dali. Chaque forme représente de différentes significations en même temps. Son art est une réponse aux arts d’ aujourd´hui, une forme de l’absurdisme.

Deutsch

Bertus Sondaar ist in 1951 in Amsterdam geboren. Schon als Kind fing er zu zeichnen an und er wurde später damit bekaant. Er zeichnete Objekte die er liebte, zeichnen war seine Leidenschaft. Er machte gründliche Studien für Anatomie, Perspektive, Licht und Schatten, die er perfekt beherrscht.

Sondaars Kunst ist nicht nur in den Niederlanden sondern auch in Deutschland, England, Dänemark, Schweden, USA (Los Angeles) bekannt.

In 2012 machte Sondaar einen Anfang mit der Bildhauerei. Sein werk ist surrealistisch vergleichbar mit Dali. In jeder Form kann man mehrere Bedeutungen gleichzeitig unterscheiden, das ist Sondaars Antwort auf die biedere gegenwärtige Kunst.

Contact

Bertus Sondaar
St.Janshof 27
3844 GE Harderwijk

Tel: (+31) (0)623746985
Email: loggers@bart.nl
Overgenomen uit HetKontaktVeluwsNieuwsblad 23 mei 2012

‘Totale artistieke waanzin’ op panelen

25-05-2012 10:51   Interview tekst Melissa Hofland Foto’s  Jan de Roo Fotografie

Er begint iets door te sijpelen. Kunst, maar op heel andere wijze dan we eerder gezien hebben op de Veluwe. Heel verfijnd. Absurd, maar niet over de grens van het onacceptabele. De kunstenaar om wie het hier gaat is de Harderwijker Bertus Sondaar (61). Onlangs werd hij winnaar van de Ermelose Pauwwedstrijd. Een wedstrijd voor Veluwse kunstenaars. En binnenkort exposeert de Harderwijkse kunstenaar in het gemeentehuis van Harderwijk. ‘Tevreden zijn met je werk is een doodzonde voor een kunstenaar’‘Kunst moet je niet ook nog eens moeten uitleggen“

Wie zijn gewoon bescheiden appartementje binnen treedt aan de rand van het centrum van Harderwijk, stapt een hele andere wereld binnen. Met grote Arabische wandkleden aan de muren en op de vloer, Boeddha in de hoek en sfeerelementen van over de hele wereld, lijk je een verstild stukje leven binnen te stappen. Overal in het huis hangt, staat, ligt werk van Sondaar. Bizarre, intrigerende beelden dringen zich aan je op. Maar boeiend. Je blijft kijken. Het is allemaal zo knap gemaakt. Zo fijn. Voor je het weet ben je aan het dromen. Een droomwereld. De perfecte ambiance voor een kunstenaar die daadwerkelijk met ballpoint dromen optekent op houten panelen.

Kakkende koeien
Dali, Esscher, zelfs van Gogh schieten door je hoofd, als je het werk van Sondaar bekijkt. ,,Tja wat anders dan stillevens en kakkende koeien he?’, zegt Sondaar. Hij lacht uitbundig. Dat is het zeker. Vrouwen die uit een ei komen, mensen die uit dieren spetteren, olifanten op hoge poten. ,,Het is totale artistieke waanzin”, zegt Sondaar, ,,maar ik waak ervoor dat het net niet die grens overgaat. Geen bloed en messen. Het blijft acceptabel.”
Geboren in een gezin van kunstenaars kon ook het talent van de kleine Bertus niet ver weggestopt zitten. ,,Op mijn zesde begon ik zo’n beetje met tekenen. En ik ben dat altijd blijven doen. Altijd bezig met experimenteren. Op mijn manier ben ik de de hele kunstgeschiedenis doorgecrosst, mijn stijl kun je nu omschrijven als magisch realisme, ook wel expressionistisch en heeft wat van het surrealisme. Mij vang je niet in één stijl. Ik heb altijd graag veel dingen willen beheersen. Anatomisch tekenen bijvoorbeeld. Ik blijf de uitdaging zoeken,” vertelt Sondaar.

Het kan net, maar ook weer niet
De kracht van een schilderij is volgens Sondaar dat het leeft. ,,Als een kijker ervoor gaat staan, moet het voor zichzelf spreken. Kunst moet je niet ook nog uit moeten leggen. Maar dat maakt mijn werk niet oppervlakkig. Er zit altijd een diepere achtergrond. Ik verwerk er de absurditeit van de politiek in. Oorlogsdreiging, schoonheid, verval. En dat alles door elkaar heen. Kunst kan humor zijn, maar ook ernst. Ik heb ook graag diepte in mijn schilderijen. Ik verwerk er vaak ook architectuur in, maar ook de Griekse mythologie vind je in mijn werk terug. Het kan net, maar ook weer niet,” legt Sondaar uit terwijl hij naar een paneel wijst. ,,Kijk, die vrouw daar zonder benen, ze schrikt zich dood van wat daar gebeurt rondom het Waterfront. In die hoek loopt een man weg. Hij kan het niet meer aanzien en vlucht maar richting Hulshorst.” Sondaar staat te fantaseren waar je bij staat. Regelmatig barst hij uit in aanstekelijk gelach. Maar het kan inderdaad allemaal. Waarom ook eigenlijk niet?
Sondaar legt zijn beelden vast met krijt, houtskool en ballpoint. Hij werkt op houten panelen. ,,Eigenlijk ben ik nooit tevreden. Mijn werk móet origineel zijn. Als ik het niet goed vind, dan haal ik het eraf. Dat gebeurt regelmatig. Van veel werk maak ik eerst een proef, zodat het de volgende keer nog uitgekookter, nog debieler kan. Ik geloof dat het een doodszonde is voor een kunstenaar als je tevreden bent met je werk. Dan sta je stil. Je moet er over nadenken,” vindt Sondaar.

Weinig tijd in Nederland
Sondaar maakt zijn werk aan zijn keukentafel. De fluitketel op het gasfornuis binnen handbereik. ,,Ik heb er de tijd voor. Ik zit in de WAO. Ik ben arbeidsongeschikt geworden na een auto-ongeluk. Ik doe het omdat ik het leuk vind om te doen. Natuurlijk zou ik graag willen dat anderen er ook van kunnen genieten. Ik heb altijd veel gereisd. Onder andere met de motor door de USA. In het buitenland is mijn werk bekend. Maar hier in Nederland is het moelijker om je werk te kunnen laten zien. Er is te weinig tijd. Ik ben ook niet iemand die hielen likt, en op alle deuren staat te bonken. Als tekenaar, schilder voel ik me sterk, maar uiteindelijk ben ik een gevoelig persoon. Je moet hier echt door het stof om je werk aan de man te brengen. Zonde is dat toch. Er is zoveel talent. Ook op de Veluwe,” aldus Sondaar. Hij werkt gestaag door aan het werk voor zijn expositie in het gemeentehuis van Harderwijk binnenkort. Een eerste stap op weg naar bekendheid in Nederland?

Colofon

Teksten; Ondertekende teksten Tineke Loggers kunst-/architectuurhistoricus Biografie, Tekenaar van Dromen, Beelden. Engels, Frans,Duits (met hulp van R.Schuurink,M.de Jong,H.Volz)